Kovo 24, 2023

Kodėl mažos įmonės yra sukčiavimo atakų taikinys?

Kodėl mažos įmonės yra sukčiavimo atakų taikinys?

Būdami mažos įmonės savininkai, galite manyti, kad esate per maži, kad taptumėte programišių ir sukčių taikiniu. Tačiau iš tikrųjų mažosios įmonės dažnai tampa aukomis. Tai vyksta, nes jose gali būti įdiegtos ne tokios kibernetinio saugumo ir apsaugos priemonės kaip didesnėse organizacijose. Lengviasu apieti apsaugas.

Viena iš atakų rūšių, apie kurią mažosios įmonės turi ypač žinoti, yra sukčiavimo (angl. phishing) atakos. Tokios atakos - tai įprastas sukčių naudojamas metodas, kuriuo siekiama apgaulės būdu priversti žmones atskleisti konfidencialią informaciją, pavyzdžiui, prisijungimo duomenis ar finansinę informaciją. Šios atakos dažnai vykdomos per suklastotus el. laiškus arba interneto svetaines, kurios atrodo teisėtos, bet yra skirtos asmeninei informacijai pavogti.

Deja, mažosios įmonės dažnai yra labiau pažeidžiamos dėl nepakankamo informuotumo ir išteklių trūkumo. Nacionalinio kibernetinio saugumo aljanso (National Cyber Security Alliance) atlikta apklausa parodė, kad 60 % mažųjų įmonių patyrė kibernetinę ataką, o dauguma iš jų (68 %) - dėl sukčiavimo atakų.

Kodėl mažosios įmonės yra toks sukčiavimo atakų taikinys? Yra kelios priežastys:
Mažosios įmonės dažnai turi mažiau išteklių kibernetiniam saugumui užtikrinti. Tai reiškia, kad jos gali neturėti tokio paties lygio apsaugos priemonių kaip didesnės organizacijos, todėl yra labiau pažeidžiamos.

Mažosios įmonės gali būti ne taip gerai apmokytos ir išmokytos geriausios kibernetinio saugumo praktikos. Dėl tokio nepakankamo informuotumo sukčiams gali būti lengviau apgauti darbuotojus ir priversti juos įsitraukti į sukčiavimo atakas.

Mažosios įmonės gali turėti silpnesnius slaptažodžius ir prisijungimo protokolus. Dėl to įsilaužėliams lengviau gauti prieigą prie neskelbtinos informacijos.

Norint apsaugoti savo mažąją įmonę nuo sukčiavimo atakų, svarbu imtis keleto žingsnių ir informuoti save bei darbuotojus apie riziką ir kaip netapti šių atakų aukomis. Štai keletas dalykų, kuriuos galite padaryti:

Apmokykite darbuotojus, kaip atpažinti sukčiavimo ataką. Tai gali būti neįprastų siuntėjų adresų ieškojimas, rašybos ar gramatikos klaidų pastebėjimas ir įtarus požiūris į bet kokius el. laiškus ar svetaines, kuriose prašoma pateikti slaptą informaciją.

Naudokite stiprius, unikalius slaptažodžius visoms savo paskyroms ir paraginkite darbuotojus elgtis taip pat. Apsvarstykite galimybę naudoti slaptažodžių tvarkyklę, kuri padėtų sukurti ir saugoti patikimus slaptažodžius.

Jei įmanoma, visose savo paskyrose įjunkite dviejų pakopų autentifikavimą. Tai suteikia papildomą apsaugos lygį, nes norint prisijungti prie sistemos, reikia papildomos patvirtinimo formos, pavyzdžiui, į telefoną atsiųsto kodo.

Reguliariai atnaujinkite programinę įrangą ir saugumo protokolus. Tai gali padėti užtikrinti, kad turite naujausias priemones, skirtas apsisaugoti nuo atakų.

Imdamiesi šių veiksmų galite padėti apsaugoti savo įmonę nuo sukčiavimo atakų ir kitų kibernetinių grėsmių. Nenuvertinkite kibernetinio saugumo svarbos vien dėl to, kad esate maža įmonė - tai būtina norint apsaugoti savo verslą ir klientų informaciją.

Grįžti atgal